Otkrijte Le Studio, nezavisni teatar sa francuskim šmekom

Kurt Kobejn je jednom prilikom rekao: „Pank-rok bi trebalo da znači sloboda“. Suština panka bila je da se odvojiš od konvencije i stvaraš sa onim što imaš. Nisi morao da budeš muzički virtuoz, samo je bilo bitno da imaš petlju da ustaneš i progovoriš iskreno i sa poletom. Le Studio je primenio ovaj stav u svetu pozorišta. Mi smo kolektiv sačinjen od glumaca, umetnika i ostalih saradnika koji želi da govori iskreno kroz dramsku umetnost. Naš „uradi sam“ pristup zasnovan je na impovizaciji i kreativnosti. Za nas, kultura nije dizajnirani kafić i slobodna nije konzumerizam.

Naša sredstva su improvizovana, ali naši ciljevi i stav su profesionalni, sa kvalitetnom produkcijom u okviru malog budžeta. Srbija ima bogato dramsko i književno nasleđe, ali pozorišta u Beogradu često deluju kao da su nepristupačna i zatvorena za širu publiku. U pozorištu Le Studio, želimo da uklonimo barijeru između publike i izvođača, u pravom pank-rok stilu – mi razgovaramo sa našom publikom, ne pripovedamo joj. Slobodno se uključite u razgovor.

Ko se bori, taj može i izgubiti;
ali ko se ne bori, taj je već izgubio.

– B. Breht

ISTORIJA

Grupa mladih ljudi iz sveta pozorišta, na čijem čelu su Jean-Baptiste Demarigny i Sanja Maljković, 2009. godine osnovala je nezavišnu pozorišnu trupu KrozProzor # Fabrika sa ciljem da razvije i neguje umetnički izazovno i društveno odgovorno pozorište u Srbiji. Grupa se fokusirala na obučavanje novih glumaca i tehničara, ali i na stvaranje pozorišnih produkcija. Ovaj pristup se realizovao kroz Slobodnu dramsku akademiju, namenjenu pozorišnim profesionalcima i svim zaljubljenicima u pozorišnu umetnost. U februaru 2013. godine, osnovan je Le Studio, pozorište koje ima stalni repertoar, gde se predstave izvode dva puta nedeljno.

PDF preuzimanje

After party

Za razliku od ostalih pozorišta, doprinos publike u Le Studio ne završava se sa spuštanjem zavesa.
Nakon predstave, publika se poziva da ostane i popije piće u baru, da popriča o predstavi sa kreativnim timom.

Le Studio je otvorena, napredna organizacija: svaka kritika je dobrodošla, a prijateljstvo još više.

PROSTOR

U decembru 2016. iselili smo se iz Venizelosove 42 i preselili niz ulicu u veći i komforniji prostor bivšeg skladišta PIK Vrbas. Potrudili smo se da zadržimo atmosferu koja je posetiocima već poznata i koja stimuliše neposrednost u odnosu publike i glumaca, kao i brisanje jasnih granica gledališta, scene i bara. Ali sada, u novom prostoru, imamo mogućnost da proširimo svoje aktivnosti – radionice, izložbe, rezidencije umetnika kao i da češće ugostimo druge pozorišne trupe. U novoj zgradi se takođe nalaze prostori za probe, školu glume i kancelarije za upravni tim pozorišta.