KRALJ ČAČKA

- Koncert -
LE STUDIO, 3. JUN U 21 h
ŽANR

Između najdubljih emocija i umetnosti sviranja

Bubanj: FILIP TANČIĆ
Kontrabas: MILADIN STOJKOVIĆ
Električna gitara, klavir: MARKO MARIĆ
Vokal, akustična gitara: KRALJ ČAČKA
“Kralj Čačka je, zapravo, car. Sa imperatorskom lakoćom vlada carstvom umetnosti, lepote i muzike. “Ne plačem ja da bih suzu pustio/već plačem ja da bih zlo potopio” piše na kapiji kojom se ulazi u njegovu imperiju. Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena. Pararokerske muzičke idiome – kao što su kabaretska pesma, ulični moritat, kantri lament, bluz žalopojka ili pozorišni song – prilagodio je svojoj umetničkoj viziji.”
– ŽIKICA SIMIĆ
Kralj Čačka (za neke poznat i kao Nenad Marić) rođen je u Čačku 1979. godine. Diplomirao je 2006. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2004. godine bavi se kantautorskim radom pod pseudonimom Kralj Čačka. Kojih deset godina kasnije najzad je izašao na glavnu muzičku scenu Beograda, Srbije i sveta singlom “Moj Avatar”. Dve godine i više desetina koncerata kasnije, u okviru izdavačke kuće LOM objavio je prvu zbirku poezije ”Na margini”,  a par meseci kasnije i prvi studijski album “Zemlja snova” (u izdanju Pop Depresije i Odličnog hrčka), da podvuče crtu, obraduje fanove i oslobodi mesto za nove pesme, nove priče i sudbine.

NEKE STVARI SE ZNAJU

…i znaće se: da je Kralj Čačka u stvari Kralj blata i da je Deda mraz švorc i da vodio bih ljubav s tobom da nismo izgubili reč i da ja grlim te jako sa puno nežnosti i da ljude nije briga ni za nebo ni za cvet i da ti ne dođe isto veče već ti dođe predveče…. Ali, sada je vreme za nove avanture, nove koncerte, nove pesme i novi album.

“Zima, leto treba da je sad, a jesen stiže u naš grad proleće je tu. 
Potreban je poseban mentalitet da se uklopiš u globalni lokalitet.”

INSPIRACIJA

Za mnoge posetioce njegovih koncerata, dileme nema: Kralj Čačka jeste nekrunisani vladar muzike koju je teško svrstati u neku kategoriju. Istina je da se pojavljuje se u bljeskovima i svakim novim izvođenjem iznenadi time koliko je muzika u stvari i isključivo pitanje ljubavi i emocija. Njegova inspiracija leži u onom, za mnoge, savršenom skrovištu: između najdubljih emocija i umetnosti sviranja, između noći u zadimljenom baru i jutra koje menja sve, između muzike putujućih trubadura i tananih jazz melodija. Iz tog skrovišta Kralj Čačka izlazi na glavnu ulicu i vodi nas sa sobom na put oko sveta. Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mešavinu džeza, rokenrola i šansona, a nije mali broj onih koji ga nazivaju “srpskim Tomom Vejtsom”.

ZEMLJA SNOVA

Kralj Čačka